De beginningThe making of ‘Wintersprokkels’

14.11.2020

The end game

 

Het is zover! Onze boekjes liggen te koop in de bibliotheken van Boom, Niel, Reet, Rumst en Aartselaar alsook in de krantenwinkel ‘’t Leesboetiekske’ in Boom Kerkhofstraat 226 en in de boekhandel ‘Franquet’ in Boom Blauwstraat 12. Boekhandel De Standaard te Schelle Boomsesteenweg 35-37 wordt maandag 16.11.2020 bevoorraad.

De boeken zijn op hun bestemming geraakt, dankzij Renilde en Rita, die de taak van leverancier tijdelijk op zich hebben genomen omdat Alex ‘goed’ ziek is. Hij heeft een coronatest ondergaan, maar we hebben nog geen resultaat. Ondertussen worden er liters thee met citroen en honing gedronken, antigrippine als snack verorberd, doorgespoeld met een hoestsiroop op basis van codeïne. Al ligt mijn half trouwboekje in de lappenmand dan zorgt de hiervoor genoemde mix er toch voor dat zijn ‘spirit’ high is.

Zonder boekpresentatie boeken verkopen, het is weer eens wat nieuws.

Corona heeft weer eens stokken in de wielen gestoken.

Persoonlijk hoop ik vurig op een goede verkoop om alle auteurs, medewerkers - en niet te vergeten: Eddy Vereycken - een kroon op het werk te gunnen.  Zeuren helpt niet, hou ik me voor, toch zou het een mooie beloning zijn na al het harde werk en de opeenvolgende tegenslagen. Onze dank aan Jan Boey, die in de Gazet van Antwerpen en het Laatste Nieuws edities zuidrand, een joekel van een artikel liet verschijnen, mooi verwoord en met de duidelijke boodschap: (voor)lezen is fun.

Wij danken alvast iedereen: onbekenden, bekenden, vrienden, familie voor hun inzet voor de verkoop of de koop van ‘Wintersprokkels’. Op jullie bouwen wij onze tempel!Waarom voorlezen belangrijk blijft
Wij, de auteurs, de fotografe, de uitgever en de medewerkers van de bibliotheek van Boom hebben een droom.

 ‘I have a dream…’ tot zover de gevleugelde woorden van Luther Martin King.

 Woorden!

Wat als ze niet waren opgenomen, opgeschreven?

‘Boeken zijn achterhaald’, zeggen ze, ‘ouderwets, zwaar en oninteressant.’

 ‘Iedereen schrijft’ maar… er wordt nog weinig gelezen.

Iets klopt er niet!

De liefde voor het lezen begint bij de ouders die het kind voorlezen. Een baby drinkt woorden in, net als melk, samen met de geur en de indrukken van zijn moeder . De geur van het boek vermengt zich subtiel met de vertrouwde lichaamsgeuren van zijn of haar ouders en geliefde personen tot een herinnering dat het kind altijd zal bijblijven.

Het bindt het kind in ons met wie we nu zijn.

Lezen geeft ons de kans om te  ontsnappen uit deze hectische wereld, het is een rustpunt waar we ongestraft onze dromen en fantasieën kunnen beleven of onze honger naar kennis kunnen bevredigen. Om de liefde voor het lezen te delen hebben wij, auteurs van verschillende genres, de uitgever en de medewerkers van de bibliotheek van Boom, belangeloos samengewerkt om een apart boekje tot stand te brengen. Er staan kinderverhaaltjes, gedichten, kortverhalen, poëzie, fantasy en ludieke verhalen in, verfraait met foto’s en tekeningen. Als we in het opzet slagen is dat onze mooiste beloning.De Rupelschrijvers


Dit prachtig avontuur begon vorig jaar in oktober. Sindsdien werken we met plezier samen om dit tot stand te brengen. Er komt héél wat bij kijken en als je deze blog regelmatig bezoekt, zal je merken dat het werkelijk een avontuur is. Met vooruitgang, hinderpalen, teleurstellingen en misschien triomfen. Of hoe amateurschrijvers zichzelf overstijgen, en met een uitgever belangenloos samenwerken, elkaar aanvullen om een geloofwaardig, uniek klasseboek uit te geven, in de hoop, onze wil en vooropgestelde doelstellingen te bereiken.

Onze avonturen kan je vanaf het begin mee beleven, helemaal onderaan de de pagina.

De laatste ontwikkelingen vind je in real time.

Veel leesgenot.


The making of 'Wintersprokkels'in real time:


Woensdag  27 januari 2021


 

We laten letterlijk en figuurlijk nog eens van ons horen.

De opname van het radio-interview met Radio Zuidrand is achter de rug,

Het resultaat ervan kunnen jullie deze zondag 31 januari, tijdens het programma ‘In de kijker met Johan’, tussen 12u00 en 14u00 beluisteren op 105.1 of 106.5 FM.

De sympathieke presentatoren Walter en Johan wisten ons dadelijk in ‘the mood’ te brengen.

Op onze beurt hebben we de heren uitgenodigd om ‘Dodoke’ te doen. Om elk misverstand te vermijden: het gaat om een kort, van alle tijden herkenbaar, ludiek hoorspel.

Twee uur amusement, met lachsalvo’s, gezamenlijke interesses en mogelijke samenwerkingen.

4TACT, de Strangers willen eren,  Johan op zoek is naar Talent  en andere verrassingen.

 

Luisteren dus.
 

Diezelfde dag ontvingen we het informatieblad RUMST info/01 met een heel artikel over

De Rupelpenners. Hierbij, in zijn geheel, ongecensureerd, met foto’s.

Kijken dus.

 

En tot slot mochten twee van onze Rupel-auteurs het boek ‘Mengelmoes’, met extra’s; waaronder een boekenbon,  in ontvangst nemen voor hun verdienstelijke deelname als medeauteurs in de wedstrijd kortverhalen georganiseerd door de bibliotheek van Aartselaar.

 

Wordt vervolgd.

 

 

 

 31 December 2020


 

De laatste blog… van dit jaar.

 

Het is ondertussen al een maand geleden dat dit persoontje iets heeft bekend gemaakt.

Genoeg om te vertellen en te weinig om het resultaat van onze inspanningen in te schatten.

Nochtans hebben we al enkele fotoshoots achter de rug. Ook prijkte ons verhaal en boekje in het lang en het breed in de kranten, zoals het Laatste Nieuws, Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, het infoblad van Aartselaar en op de website van verschillende Rupelbibliotheken. Op 27 januari 2021 is er een interview gepland door de presentatoren van Radio Zuidrand dat op 8 februari zou worden uitgezonden.

Buiten het interview zou ook ons ludiek gehoorspel ‘Dodoke doen’ worden opgenomen, met behulp van de presentatoren van Radio Zuidrand, waarin het belang van voorlezen in de kijker wordt gezet.

Duimen dat Corona weer geen spelbreker is, al moet ik zeggen dat sommigen een buitengewone creativiteit aan de dag kunnen leggen om hun doel te bereiken, zonder de coronamaatregelen te overtreden.

Wij werden bijvoorbeeld heel aangenaam verrast toen we het voorstel ontvingen van de gemeente/bibliotheek van Rumst om een aantal van onze verhalen uit het boekje voor te lezen. De opnames gebeurden in een heuse opnamestudio waar we een voor een in alle veiligheid onze eigen verhalen zonder haperen konden brengen. Of lag het aan Nick, de opname deskundige van Studio Sound Wizard, die onze spreekfouten er miraculeus uitfilterde? Het resultaat is prachtig.

In het park van Rumst werden vijftien panelen uitgerust met een QR-code om in te scannen met de gsm, waardoor je de geluidsopnames van een aantal verhalen uit ‘Wintersprokkels’

kan beluisteren.


 • Rupeldruppel
 • Wandeling door de Rupelstreek
 • Winterboom
 • Winterpraal

 

 • Kleurenpalet
 • Sneeuw
 • Sproetje
 • De Magische Harp

 

 • Dankzij de bib
 • Arena
 • Jingle Bells
 • Winterkermis
 • Kale Koenen
 • De Lift
 • Een onverwachte wending

 


Geen gebrek aan publiciteit!


 

Eind februari wordt de boekhouding afgesloten. Laat ons hopen datHet de som van de werkelijke verkochte exemplaren evenredig is met de inspanningen van allen, die ons project een kans hebben gegeven en eraan meewerkten.

 

Voor al die mensen, en natuurlijk een ‘beetje’ voor onszelf, hoop ik op een goede verkoop. Wat het ook moge zijn, we zijn niet enkel iedereen   dankbaar die hun medewerking verleenden, maar prijzen ons gelukkig om zulke fijne mensen te kennen.

 

Voor al die mensen, diegenen het boekje ‘Wintersprokkels’ kochten eraan meewerkten en/of ruchtbaarheid aan geven:


 

EEN GEZOND, LIEFDEVOL EN GELUKKIG NIEUWJAAR!

 

Het ganse team van de Rupelpenners.

 

WORDT VERVOLGD.

 

 

 


30 oktober 2020


Countdown of defeat

 

Met lood in onze schoenen en onze moraal onder nul brengen we het resultaat na zoveel maanden zwoegen, vergaderen, keuzes maken en redigeren.

 ‘Wintersprokkels’ is een juweeltje geworden waar we terecht fier op kunnen zijn. Helaas was onze triomf van korte duur, want de boekpresentaties gaan niet door vanwege Corona.

Een tweede lockdown trekt een streep door al onze plannen. De verkoop via Facebook, waar men met het medeleven en ‘likes’ kwistig strooide, is ondermaats. We kunnen gelukkig nog rekenen op de Rupelse bibliotheken, die de boeken gaan aanbieden. Via onze website www.rupelpenners.be kan het boek ook worden besteld en we hopen op de goodwill van de mensen. We trachten nog andere wegen te bewandelen, maar daar zijn nog geen zekerheden over.

Troosten zit er ook niet in. We kunnen niet eens bij elkaar komen. Zijn de Corona-maatregelen nodig? Ja, verdomme! Iedereen moet er zijn schouders onder zetten, sommigen hun verantwoordelijkheden dragen of hun hand in eigen boezem steken. Onze tegenslag is peanuts in vergelijking met wat het verzorgend personeel en de Corona-slachtoffers meemaken.

De economie en de sociale activiteiten ten spijt moet individualisme aan macht inboeten. Laten we terug met elkaar rekening houden en voor elkaar zorgen.

De Rupelpenners leven met jullie mee, blijf vooral gezond.


25 september 2020


Alex heeft eindelijk de website in orde gekregen, na heel wat denk- en puzzelwerk. Een hoop werk, waarin nog wel wat foutjes zitten, maar dat kan de pret niet drukken. We zijn online!

 Ondertussen wordt er al serieus publiciteit gevoerd, sinds

Johan de cover van ‘Wintersprokkels’ heeft afgewerkt en heeft die ons gemaild. Rest er nog de lay-out voor het binnenwerk… Johan trekt zich waarschijnlijk de haren uit het hoofd.

 De publiciteitscampagne werpt vruchten af: we zijn al bijna aan het bedrag voor het drukken gekomen. Maar er moet nog geld gevonden worden voor het drukken van flyers, het inktpatroon voor het drukken van de tekeningen en het geld voor de website.

Heb zelf vele mensen voor de voorverkoop aangeschreven via chat en veel ‘likes’ ontvangen, maar de verkoop komt moeilijk op gang. Ik denk dat ik wat meer geduld moet oefenen.


15 september 2020Hoera! De website is er. Weliswaar nog niet volledig, maar dat kan de pret niet drukken.

Al doende leert men, net als het maken van ons geschreven avontuur 'Wintersprokkels'.

Al wie voor het eerst onze blog volgt kan hieronder 'in the beginning' om dan vervolgens, in real time verder te lezen.

Of hoe een stelletje amateurs proberen zichzelf te overstijgen in tijden van Corona.10 september 2020


De vergadering vond weer bij ons thuis plaats. Ditmaal binnenshuis, de weergoden waren te grillig om het buiten te doen. Met wat sleur en trekwerk hebben we de buitentafel binnenshuis gezet, met voldoende afstand voor de veiligheidsvoorschriften.

 Alle activiteiten worden in een hogere versnelling gezet:

 Het ISBN- en NUR-nummer zijn aangevraagd. Eddy zal het depotnummer nog aanvragen en het uitgeverscontract is in de maak.

 Begin oktober zal het boek klaar zijn. We opteerden ervoor om 250 exemplaren te laten drukken en dan de kat uit de boom te kijken. In voorverkoop bedraagt de verkoopprijs 16,50 euro per boek, na uitgifte 18.50 euro.

 Fanny beheert het rekeningnummer BE64 299001302452 om de voorverkoop en de onkosten in goede banen te kunnen leiden. Renilde krijgt online inzage van die rekening via PC Banking.

 Voor de stortingen vermeld je in de rubriek ‘vrije mededeling’ de naam van de auteur die de koper heeft gecontacteerd en, als dat van toepassing is, ‘thuis te bezorgen’, ook het volledig adres van de koper. De verzendkosten bedragen 5.70 euro voor pakjes tot 500g en zijn voor rekening van de koper. Zodra de bedragen voor de bestelling zijn gestort, ontvangen de kopers van Fanny een bewijs van storting.

Renilde beet de spits af door 5 boeken in voorverkoop aan te vragen.

 Volgende vergadering heeft plaats op donderdag 1 oktober om 19u. Reporter! Jan Boey, van De Gazet van Antwerpen komt ons dan al interviewen.

 Als publiciteit voor het boek


                                             1. zal Ilse een flyer ontwerpen

                           2. zal Alex de website  www.rupelpenners.be  lanceren

3. zal er op 27/11/2020 om 20:00u een boekvoorstelling plaatsvinden in den Derby, Laar 5                                                                         Aartselaar.


5 september 2020


De vergadering is achter de rug, de foto's genomen. Iedereen was aanwezig. Ook Frans die de vergadering niet wilde missen. Hij ziet er goed uit.

De vergadering was terug bij ons thuis.

Iedereen voelt een verandering, een positieve opwinding die duidelijk voelbaar was tijdens de vergadering. We zitten in de eindfase.

Publiciteit is nu ons volgend doel!

Er zijn al contacten gelegd, afspraken gemaakt met de bibliotheek van Boom én Aartselaar, Boekhandel De Standaard op de Boomsesteenweg in Schelle.

De voorverkoop komt ook op gang. Renilde en ik beheren een rekening voor het storten van de bedragen en natuurlijk ook de uitgaven. De drukker heeft gelukkig zijn prijs niet gewijzigd. In voorverkoop kost het boek, mèt verrassing voor de kinderen, 16.5 euro en na de boekpresentatie te 20u, op 27 november 2020 in taverne 'De Derby' 18.5 euro. Spijtig kan de kinderquiz niet doorgaan vanwege, u raadt het al: Corona.

Er moeten nog flyers worden gedrukt, tekeningen uitgewerkt, een website opgestart... en dat kost ook geld. Oef!

Frans gaat mijn brief nakijken die ik aan de burgemeesters van de Rupelstreek richt.

We gaan de brave burgervaders hun medewerking vragen om onze boodschap te verkondigen:

Zes hobbyschrijvers van verschillend pluimage hebben typisch Vlaamse verhalen, met inachtneming van de huidige spel- en spraakkunst, gebundeld tot een boek uitgegeven door uitgeverij Jabulon, verfraaid met tekeningen geschikt voor kinderen, volwassenen en dichterlijke zielen. En we zijn er fier op!

We worden overspoeld door Nederlandse boeken van onze bovenburen maar onze eigen Vlaamse spraakkunst wordt te weinig gewaardeerd of zelfs maar aangeboden. We hopen daar met behulp van iedereen die zich ervoor engageert verandering in te brengen. Lezen wordt er al te weinig gedaan en onze Vlaamse cultuur komt al helemaal niet tot bod. Minister van cultuur Jan Janbon wordt ook aangeschreven op hoop van zege.

De eerstvolgende vergadering, mèt reporter van de Gazet van Antwerpen, is op donderdag 1 oktober.27 augustus 2020


Laptop op flop

Vernam deze week dat Frans een hartinfarct heeft doorgemaakt. Was er even niet goed van. Ik mag er niet aan denken hoe fragiel het leven is, hoe snel dierbare mensen ons kunnen ontvallen. Nogmaals een bewijs van wat er allemaal kan fout gaan maar gelukkig is hij na een geslaagde operatie al terug thuis en wil erbij zijn met de belangrijke, volgende vergadering. Bravo Frans, als het geen Corona was knuffelden we je waarschijnlijk blauw.

Na het steken van een nieuwe harde schijf ben ik een aantal gegevens kwijt gespeeld.

Ben als een stresskip gaan ‘slapen’, Alex heeft tot 6u30 in de morgen doorgewerkt om de meeste gegevens terug te vinden. We zijn terug vertrokken.

Johan is nu bezig met de lay-out. In een ander lettertype, hierdoor kunnen een aantal dingen veranderen. Heb twee andere tekeningen gemaakt; eentje voor ‘Grey’ en ‘verhalen voor volwassenen’.

Donderdag, 3 september komen we bij mij thuis een uurtje vroeger bijeen, dus 19u.

Renilde heeft terecht opgemerkt dat met het korten van de dagen we voor de groepsfoto beter wat vroeger kunnen bijeenkomen.

Wat zijn de punten die tijdens de vergadering aan bod komen:

- Het grote belang van voorverkoop!

- De mensen die de boeken betalen in voorverkoop ontvangen via mail van mij na betaling een bewijs dat ze recht hebben op een boek aan de voorverkoopprijs van 16.5 euro (2 euro goedkoper) én een verrassing voor de kinderen. De boeken worden op aanvraag zelfs opgestuurd naar hun thuisadres mits het betalen van de meerprijs voor portkosten.

- Concreet publiciteit voeren.

- De quiz voor kinderen op de dag van de boekvoorstelling.
24 augustus 2020


Corona steekt weer spaken in de wielen: geen bijeenkomst in augustus.

Gelukkig zijn alle verhalen al nagezien en de tekeningen gekozen.

Eddy gaat het boek nog eens aanbieden bij de drukker om zeker te zijn van de prijs. Johan kan eindelijk de lay-out verzorgen. Ben echt benieuwd.

De nieuwe bijeenkomst is op 3 september, als het kan in de bib en anders bij ons thuis onder de veranda als het weer het laat afweten. Hopelijk is het dan niet koud. Daar vinden we wel iets op.

We hebben al in slechtere omstandigheden mensen goed ontvangen.

Misschien minder gezellig, maar de afstand van 1.50 meter kan worden verzekerd.

Hopelijk heeft Johan al de kans gezien om de omslag van het boek uit te werken.

Dan kunnen we werkelijk een beeld tonen op Facebook voor de voorverkoop.

Als de boeken dan gedrukt zijn, kunnen we echt van start met de publiciteit.

Het werken aan het boek is dan wel achter de rug maar, dat wil niet zeggen dat we op onze lauweren kunnen rusten de voorverkoop, de boekvoorstelling, de boekenwinkel, het aanschrijven...

Nog voldoende werk.

Duimen dat Covid 19 niet terug opflakkert.15 juli 2020


 Publiciteit! We hebben goed nieuws ontvangen:

Rita: ‘De cafébaas van Café Den Derby stelt zijn zaal gratis ter beschikking voor de boekvoorstelling van 27 november 2020.’

Renilde heeft contact opgenomen met Dara van de bibliotheek; we kunnen er terug vergaderen én de bibliotheek gaat ons boekje niet enkel tijdens nieuwjaarsreceptie in de schijnwerpers zetten, maar ook online en offline. Het zal doorlopend in de bibliotheek worden verkocht.

Heb Chantal opgebeld om een boekpresentatie te houden in de boekenwinkel De Standaard van het shoppingcenter op de Boomsesteenweg te Schelle.

Alex heeft 6 dagen geleden een pagina aangemaakt voor onze groep op Facebook:

‘De Rupelpenners’, met een blog.

Momenteel hebben we al een 60-tal volgers. Ik hoop nog meer mensen te motiveren voor onze boodschap


'LEZEN KAN OOK LEUK ZIJN'.

 

DE TIEN GEBODEN VAN DE RUPELSCHRIJVERS


1. Ga en vermenigvulg u !

2. Vind het leuk

3. Deel het 

4. Praat er over

5. Lees

6. Lees voor

7. Geniet

8. Koop goedkoper in voorverkoop

9. Krijg een verrassing voor de kinderen in de voorverkoop

10. Steun ons door het boek te kopen26 juni 2020


 Onze eerste post-Corona vergadering is achter de rug, weliswaar niet in de bibliotheek van Boom, maar in onze tuin waar de weergoden ons welgezind waren. Na een warme dag was het zonder zon nog steeds gezellig vertoeven. Ditmaal begon de vergadering om 18u. in de plaats van 20u. We hadden elkaar al zo lang niet meer gezien, dus dacht ik 'eerst een hapje en drankje'. De sfeer zat er meteen in, spijtig waren Chantal en Johan op vakantie, maar dat proberen we goed te maken met een uitgebreid verslag van onze uitspanningen en dito vergadering.


Eerlijk gezegd is er van vergaderen niet zo veel in huis gekomen maar we hebben wel een aantal punten kunnen vastleggen en/of wijzigen:


 1. We moeten opletten met de leestekens, de overeenkomstige kantpaties van een dialoog of tekst
 2. Er valt misschien een verhaal weg, maar dat zou worden vervangen.
 3. We moeten zoveel mogelijk publiciteit maken, want het drukken van een kwaliteitsboek is voor ieder van ons een serieuze investering.
 4. Het boekje (A5) wordt een boek (A4) en ‘Winterverhalen’ wordt gewijzigd in ‘Wintersprokkels’. Een heel geschikte naam trouwens, want tijdens de lockdown werden er toch nog verhalen bijeengesprokkeld. Een verhaal over Corona kon niet achterblijven. Iedereen die het boekje aanschaft kan jaren later hun kinderen of kleinkinderen het verhaal vertellen van het jaar 2020 waarin ‘Wintersprokkels’ het daglicht zag, het jaar dat de straten leeg waren.13 mei 2020Tales of Corona26 februari 2020Eddy en ik hebben de vergadering van 6 februari niet kunnen bijwonen.

De boosdoener was griep

Eddy lag in de lappenmand en 48 uren later kreeg ik van de dokter dezelfde diagnose. De brave man moest later terugkomen om een bijkomende diagnose van bronchitis te stellen.

Eddy en ik kregen 14 dagen huisarrest.

Ondertussen verspreidde het Coronavirus zich als een olievlek op water. Een pandemie! 

Mijn huisarts verklaarde heel nuchter dat de gewone griep al meer doden had opgeëist dan de nieuwkomer. Moet ik nu denken dat ik aan de dood ben ontsnapt? Nee, zo'n een vaart liep het niet, maar het geeft stof tot nadenken. D-day met Dara!

Tijdens Eddy's en mijn afwezigheid hebben Renilde en Frans uitstekend werk geleverd.

Als een goed geoliede machine draait 'de boom - schrijverscirkel' verder.

Ik vermoedde al dat ons groepje zelfredzaam was, maar de extra aandacht om bemoedigende woorden en warme gezondheidswensen te versturen aan de zieken zijn hartverwarmend.


 


5 febrari 2020Heb Pascal Seynhaeve, eerstegraads connectie en eindredacteur  pano@vrtnws.be 

op hoop van zege.

 Naar beste vermogen in goede banen te lijden en de mensen te motiveren. Ze verdienen het! Eddy is ziek en kan niet echt beloften maken maar als hij enigszins kan komt hij toch op 6 februari Chapeau!


3 februari 2020Zes februari komt ons groepje Dara, de hoofdbibliothecaresse, ons vervoegen.

Een probleem opgelost...


Als ze op een donderdagavond komt, kan iedereen aan bod komen en hebben we meer tijd voor overleg.

In haar vorige mail werden we geprezen voor ons goed werk dus, vermoed ik, zijn we goed bezig.

 Frans heeft ondertussen ook niet stil gezeten en heeft een aantal verhalen nagezien. Frans zijn verbeteringen en /of voorstellenvan de nagezien verhalen, zijn verrijkend en leerzaam. 

 Eddy zijn opmerkingen komen dan ook aan bod, daarna weer moed geschept. We hebben heel wat bladzijden bijeengesprokeld. Leuk om te zien, hoe iedereen zich zelf overstijgt.


Chantal verjaarde op 22 januari, hebben haar een gekukkige gewenst.
Indrukwekkend hoe iedereen zichzelf overstijgt.

We hebben dan ook al heel wat bladzijden bijeen gesprokkeld en Renilde heeft ze in een tijdelijk

bestand georderd. Leuk om te zien maar het nazien, herwerken en originaliteit kwota worden verhaal per verhaal toegepast en besproken. Dàt vraagt tijd.

Moeten er nog verhalen bijkomen? Tekeningen, foto’s?

Misschien – ik ben altijd voorzichtig in mijn optimisme – staan we al veel verder dan we denken.

Tijdens deze vergadering ga ik nota nemen van ieders vragen aan Dara. Als ik die vragen aan haar overmaak heeft ze meteen een maand om erover na te denken. Dan kan in maart meteen de knoop worden doorgehakt.

Ondertussen tikt de klok ongenadig verder.28 januari 2020Vierentwintig verhalen en reeds 309 bladzijden! Heb een mail gestuurd naar Dara met de vraag wat ze er van vond. Ik citeer: 'Ik heb het boekje met veel aandacht en plezier doorgenomen. Jullie hebben duidelijk al hard gewerkt, proficiat! Klinkt goed hé? Toch willen we de hoofdbibliothecaresse nog spreken om een aantal vragen te stellen en daar gaat het fout. Zoveel mensen die aan het concept meewerken, evenveel verschillende levens met plichten. We wilden een vergadering in februari om meer tijd te hebben om de verhalen op punt te stellen maar het lukt niet. In maart zullen er knopen worden doorgehakt!Ik had al een enorme bewondering voor werelddiplomaten, nu ga ik ze verafgoden.
'Ons groepje' mort, we willen zekerheden, vooruitgaan, altijd verbeteren.
Zijn er genoeg verhalen, tekeningen, foto's? Hoe zit het met de publiciteit? Kunnen we iets verwachten van de bib of van Maggie De Block? Ja zelfs de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid en van Asiel en Migratie heb ik via Linkedin gecontacteerd.
9 januari 2020 'de boom schrijverscirkel' 


De bibliotheek van Boom heeft ons de gelegenheid geschonken om de eerste donderdag van elke maand  te vergaderen in de bib na de sluitingsuren. Sinds vorig jaar oktober hebben we verscheidene verhalen verzameld van auteurs van de Rupelstreek - een voorwaarde van de bibliotheek Boom. Van het oorspronkelijk groepje van negen auteurs bleven er drie over, maar gelukkig kwamen vier andere auteurs ons klein groepje versterken. Zeven hobby-auteurs, een echtgenoot die lay-outs maakt en een uitgever die met veel overgave ons groepje steunt. Onder de auteurs twee mensen die Germaanse hebben gestudeerd en ondergetekende zorgt voor de tekeningen. Een amateur-fotografe verleende ook haar samenwerking, zodat ons totaal opliep tot tien, een mooi rond getal. De tien geboden?De eerste gezellige vergadering van het jaar, meteen met de eerste kiezing welke verhalen aan bod zouden komen zit er op. Zeven auteurs met een verschillende strekking: van kinderverhalen, poëzie, rijmers, dichters tot Fantasy en Thrillers. Een zooitje van verhalen met één algemeen


thema: Winterverhalen.


Het motto "mensen laten lezen van 7 tot 77 jaar" inonze doelstelling maar je kunt moeilijk alles door elkaar haspelen. Na een half uur brainstormen, debateren en vele ideeën later besloten we een tijdlijn in te lassen: te beginnen met kinderverhalen, gevolgd door verhalen voor jong-volwassenen tot lectuur voor volwassenen. We hebben nog verhalen nodig, sommige bestaande verhalen dienen te worden aangepast en we moeten ons verbeteren. Tips, verwijzingen en opbouwende kritiek moet de auteurs helpen beter te presteren tegen volgende maand. De verhalen moeten interessant zijn, met een duidelijke structuur,  de grammatica en spelling perfect.

De eisen: ook de bib. heeft haar eisen en die botsen regelmatig op de vrijheid van schrijven. De auteurs morren. Er moet klaarheid komen en wel zo snel mogelijk. We gaan ijveren voor een samenkomst met de bibliothecaresse in februari om een einde maken aan de  "twilight-zone".